Uitvoerige beschrijving van de inhoud

FC Peroetsja is een voetbalclub met een gemengd jeugdteam. Het gaat niet zo goed met dit team. Er wordt niet goed samengespeeld en het team weet maar weinig wedstrijden te winnen. Bovendien dreigt de club “leeg te lopen”:  er zijn te weinig spelers en vrijwilligers. De club heeft wel een nieuwe voorzitter en dat is Annie. Zij is ambitieus en wil met het gemengde jeugdteam deelnemen aan een groot voetbaltoernooi. De winnaar van dat toernooi mag de voorwedstrijd spelen van de finale van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Maar om aan het toernooi te mogen deelnemen moet Fc Peroetsja eerst kampioen worden in de eigen competitie. Samen met trainer Henk en trainster Rita gaat Annie deze taak op zich nemen.

Eerst moeten de nodige perikelen worden overwonnen. Eén daarvan is het meisje Alvira. Zij  heeft talent om te voetballen. Alleen mag zij van haar ouders niet voetballen. Zij moet studeren en aan haar toekomst denken. En in de weinige vrije tijd die overblijft moet zij thuis meehelpen in de huishouding. Toch is het haar droom om te voetballen. Rita weet haar zover te krijgen dat zij een keer komt voetballen. Dat gebeurt echter stiekem en als de ouders daar achter komen, worden ze boos. Maar als zij zien dat Alvira talent heeft en veel plezier beleeft aan het voetballen, veranderen zij van gedachten. Al moet de vader er nog wel aan wennen dat Alvira tussen de jongens voetbalt.

De club krijgt een zware domper te verwerken als de dug-out uit verveling wordt vernield door de plaatselijke hangjeugd. De gebroeders De Groot die een eigen bouwbedrijf hebben, bieden aan om een nieuwe dug-out te maken. Bovendien willen zij de club wel sponsoren als zij meedoet aan het grote voebaltoernooi.

Dicky “Kroket” is een buitenbeentje. Hij wordt “kroket” genoemd omdat hij veel snackt en ongezonde tussendoortjes eet. Dicky doet weinig aan sport. Hij zit veel voor de televisie en de computer. Hij houdt van games. Eigenlijk sport Dicky niet omdat hij zich schaamt dat hij zo traag en onhandig is. Bij gymnastiek is hij vaak afwezig omdat hij zogenaamd ziek is. De doktoren waarschuwen Dicky dat hij meer aan beweging moet doen en gezonder moet eten. Als hij zo door blijft gaan dreigt het gevaar van overgewicht. Dat leidt vaak tot gezondheidsproblemen.

De voorzitster organiseert een groot sportfeest om de teamgeest te versterken. Want het gaat nog steeds niet goed met het gemengde jeugdteam. Het sportfeest is ook bedoeld om de hangjeugd aan de club te binden om zo het vandalisme tegen te gaan. Als blijkt dat sport niet alleen gezond maar ook gezellig is, besluit de moeder van Alvira om zich als vrijwilligster aan te melden. Zij gaat sportieve activiteiten organiseren voor de hangjeugd. Sporten met elkaar schept een band en op die manier worden er vele problemen opgelost. De buurt wordt er weer gezelliger door. Voor Dicky is het sportfeest bovendien een mooie gelegenheid om te kijken welke sport het beste bij hem past.

Het sportfeest mist zijn uitwerking niet. Vooroordelen tussen jongens en meisjes zijn uit de weggeruimd. De teamgeest is er sterker door geworden. Bovendien heeft de club er naast Alvira nog een nieuwe speler bij. Dat is Stefan die in de verdediging niet te passeren is. Stefan is weer terug op voetbal en is trots dat zijn vader tijd voor hem maakt en naar de wedstrijd komt kijken.

Het gemengde team slaagt er in om kampioen te worden. Het mag dus deelnemen aan het grote voetbaltoernooi van de voetbalbond. Voor Alvira is er een bijzondere verrassing. Zij is gescout door de voetbalbond en krijgt een uitnodiging voor de jeugdopleiding van het nationale vrouwenvoetbalteam. De voetbalbond wil in de toekomst mee doen aan het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen.