Intro

Een schoolmusical over gemengd voetbal. Hoe is het idee ontstaan? De inspiratiebron hiervoor was Luciano Gaucci. Hij was de voorzitter van de gekste voetbalclub uit de Italiaanse competitie. Deze club heette Fc Perugia. U snapt het al. De voetbalclub uit de musical heeft haar naam te danken aan deze Italiaanse club. Perugia spreekt je zo’n beetje uit als Peroetsja.

Gaucci kreeg veel publiciteit met zijn zoektocht naar een vrouwelijke speelster voor zijn mannenelftal. Iedereen dacht aan een grap. Maar hij kwam op de proppen met de Duitse vrouwelijke voetbal ster Birgit Prinz. Zij maakte in de finale van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen de winnende goal voor haar land en werd bekroond met de titel "beste voetbalster ter wereld".

Vrouwenvoetbal is een serieuze zaak geworden. Veel landen kennen al een landelijke competitie. Op internationaal niveau worden er Europese en Wereldkampioenschappen georganiseerd voor nationale vrouwenteams. Nederland speelt hierin nog geen rol. Voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal wordt het daarom belangrijk gevonden dat meisjes zo lang mogelijk samenspelen met de jongens. In Nederland kan dat nu tot en met de A-junioren.

In de musical Fc Peroetsja moet het gemengde team kampioen worden om aan een belangrijk toernooi mee te mogen doen. Dat gaat ze lukken. Maar kampioen worden heeft een symbolische betekenis als het gaat om groep 8 van de basisschool. Kampioen worden betekent promoveren, een nieuwe uitdaging tegemoet gaan. Er is veel geleerd. Met deze kennis en vaardigheden gaan de leerlingen van groep 8 straks aan iets nieuws beginnen.

IK heb met veel plezier aan deze musical gewerkt. Ik heb de steun en medewerking mogen ervaren van enthousiaste mensen die mij hebben geholpen deze musical te realiseren.  Allen dank daarvoor!

Rolf van Mourik